Quantcast
Channel: comenzi.farmaciatei.ro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 72045

Mycomax INF, 100 ml, Zentiva

$
0
0
Mycomax INF, 100 ml, ZentivaCititi cu atentie prospectul inainte de utilizare!

COMPOZITIE

100 ml solutie perfuzabila contine fluconazol 200 mg si excipienti: clorura de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA
Antimicotice pentru uz sistemic, triazol - derivati.

INDICATII TERAPEUTICE
Mycomax Inf este indicat pentru:

- tratamentul candidozelor orofaringiene si esofagiene; fluconazolul s-a dovedit eficace si in tratamentul candidozelor urinare, peritoneale, pulmonare si al altor localizari sistemice, inclusiv candidemie;
- tratamentul meningitei criptococice;
- profilaxia candidozelor la pacientii imunodeprimati (de exemplu pacienti cu SIDA, pacienti tratati cu chimioterapie sau radioterapie, pacienti supusi transplantului de maduva).

CONTRAINDICATII
- Hipersensibilitate la fluconazol, la alti derivati azolici sau la oricare dintre excipientii produsului;
- Sarcina si alaptare.

PRECAUTII
Foarte rar, terapia cu fluconazol se poate asocia cu hepatotoxicitate severa. Acest fenomen nu depinde de doza zilnica, durata terapiei, sex sau varsta; totusi, exista un risc crescut la pacientii imunodeprimati. De obicei, functia hepatica a revenit la normal dupa intreruperea tratamentului.
In cazuri rare, pacientii pot prezenta reactii alergice cutanate in timpul tratamentului cu fluconazol. Cele mai frecvente sunt exantemele, insotite de leziuni exfoliative cum ar fi sindromul Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica, care s-au observat doar la pacientii cu SIDA. La pacientii cu micoze cutanate superficiale, in cazul aparitiei unor exanteme care pot fi atribuite fluconazolului, tratamentul trebuie intrerupt. Pacientii cu micoze sistemice trebuie monitorizati cu atentie, iar tratamentul cu fluconazol trebuie intrerupt in cazul aparitiei de leziuni buloase sau eritem multiform.
Terapia cu fluconazol poate fi inceputa chiar inainte de a obtine rezultatele examenelor de laborator, daca tabloul clinic este semnificativ. Totusi, in momentul obtinerii acestor rezultate, terapia antiinfectioasa trebuie adaptata corespunzator.

INTERACTIUNI
Anticoagulante: Timpul de protrombina se prelungeste in cazul administrarii simultane de anticoagulante cumarinice. Fluconazolul creste efectele anticoagulantelor orale prin scaderea metabolizarii lor hepatice, existand riscul de hemoragii.
Sulfamide hipoglicemiante: Fluconazolul creste concentratia plasmatica si prelungeste timpul de injumatatire plasmatica a sulfamidelor hipoglicemiante (glibenclamida, glipizida si tolbutamida) administrate concomitent, existand riscul hipoglicemiei. Glicemia trebuie monitorizata mai frecvent si/sau dozajul medicamentelor antidiabetice trebuie modificat in cazul administrarii concomitente cu fluconazol. Rifampicina: Scurteaza timpul de injumatatire plasmatica al fluconazolului cu aproximativ 20%, scazand concentratia plasmatica prin inductie enzimatica.
Hidroclorotiazida: O crestere cu 40% a concentratiei plasmatice de fluconazol a fost observata intr-un studiu in care voluntari sanatosi tratati cu fluconazol au primit hidroclorotiazida pe o perioada mai lunga. Acest efect nu necesita modificarea schemei de dozare la pacienti tratati concomitent cu diuretice.
Fenitoina: Administrarea simultana de fluconazol si fenitoina determina cresterea concentratiei plasmatice a fenitoinei, cu risc de aparitie a reactiilor adverse.
Ciclosporina, tacrolimus: Fluconazolul determina cresterea concentratiilor plasmatice de ciclosporina si tacrolimus, cu risc de manifestari toxice (nefrotoxicitate, hiperglicemie si hiperkalemie). In cazul administrarii lor simultane, concentratiile plasmatice de imunosupresoare trebuie monitorizate si, eventual, reduse dozele. Fluconazolul creste semnificativ concentratia plasmatica a ciclosporinei A la pacienti care au suferit transplant de rinichi, in celelalte cazuri, cresterea fiind nesemnificativa. Se recomanda monitorizarea concentratiei plasmatice a ciclosporinei.
Teofilina: Fluconazolul creste concentratia plasmatica a teofilinei.
Rifabutina: Fluconazolul creste concentratia plasmatica a rifabutinei, crescand astfel toxicitatea acesteia.
Zidovudina: O doza mare de fluconazol (400 mg sau mai mult) determina o crestere semnificativa clinic a concentratiei plasmatice a zidovudinei.
Midazolam, triazolam: Fluconazolul influenteaza unele dintre efectele celor doua hipnotice benzodiazepinice cu actiune de scurta durata; in cazul administrarii pe termen lung, aria de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp (ASC) pentru midazolam creste de 3,5 ori, iar pentru triazolam de 2 ori. Fluconazolul creste concentratia plasmatica a benzodiazepinelor prin scaderea metabolizarii hepatice, cu risc de sedare prelungita.
Cisaprida: Fluconazolul poate inhiba biotransformarea cisapridei, astfel crescand toxicitatea acesteia, cu riscul aparitiei unor aritmii grave; asocierea este contraindicata.
Astemizol, terfenadina: Biotransformarea acestor antihistaminice poate fi afectata in cazul administrarii simultane de fluconazol. Datorita riscului potential, este contraindicata administrarea acestor medicamente concomitent cu fluconazolul.
Amfotericina B: Desi pe baza mecanismelor de actiune ale celor doua medicamente antimicotice s-a presupus un efect antagonic, practica a aratat ca efectul asocierii (antagonist, aditiv si/sau sinergic) depinde, pe de o parte, de care antimicotic a fost administrat primul si, pe de alta parte, de tipul microorganismelor implicate.
Contraceptive orale: S-a observat ca administrarea simultana de fluconazol si contraceptive orale poate determina cresterea sau scaderea usoara a concentratiilor hormonale (estradiol, levonorgestrel).

ATENTIONARI SPECIALE
Pacientii la care au fost observate valori patologice ale testelor hepatice, asociate cu administrarea de fluconazol, trebuie monitorizati cu atentie, avand in vedere posibilitatea aparitiei hepatotoxicitatii si, la nevoie, se va intrerupe utilizarea produsului.

Sarcina si alaptarea
Studii pe animale nu au putut exclude posibilitatea efectelor teratogene ale fluconazolului, iar la om datele sunt insuficiente. Fluconazolul a fost rar folosit la femeile insarcinate. Reactii adverse ale medicamentului la fetusii de animale au fost observate doar in cazul administrarii unor doze mari, toxice pentru mama. Aceste manifestari sunt considerate irelevante la doze terapeutice de fluconazol. In ciuda acestui fapt, nu se recomanda administrarea de fluconazol femeilor insarcinate cu exceptia celor cu Infectii fungice severe, dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic/risc potential fetal.
Fluconazolul se excreta in laptele matern, realizand concentratii egale cu cele plasmatice; de aceea, nu se recomanda administrarea produsului la mamele care alapteaza.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Mycomax Inf nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Medicamentul poate fi administrat copiilor, tinerilor cat si adultilor.
Doza zilnica de fluconazol trebuie individualizata in functie de tipul si severitatea infectiei. Daca este necesara administrarea repetata, terapia trebuie continuata pana la disparitia semnelor bolii, atat clinice cat si de laborator. Intreruperea prematura a tratamentului poate determina recaderi. Pentru a preveni recaderile, terapia de intretinere este necesara in cazul pacientilor imunodeprimati care prezinta meningita criptococica, candidoza orofaringiana sau esofagiana recidivanta.
Produsul este destinat administrarii intravenoase.
In cazul ameliorarii simptomatologiei, terapia parenterala initiala cu Mycomax Inf poate fi continuata prin administrarea orala a altor forme farmaceutice (capsule Mycomax 50, Mycomax 150 sau sirop Mycomax sir), utilizand aceleasi doze.

Tratament
Adulti
- Candidoze urinare, peritoneale, pulmonare si cu alte localizari sistemice, inclusiv candidemie: doza recomandata este de 400-800 mg fluconazol in prima zi, apoi 400 mg fluconazol o data pe zi.
Doze initiale mari (10 mg fluconazol/kg si zi) si doze de intretinere mari (5 mg fluconazol/kg si zi) sunt recomandate, de obicei, la pacientii imunodeprimati care sunt supusi unor interventii chirurgicale ample la nivelul tubului digestiv sau cordului. Durata tratamentului depinde, de asemenea, de raspunsul clinic, fiind de obicei de 10 - 14 zile in cazurile severe, uneori chiar mai mult .
- Candidoza orofaringiana si esofagiana: doza recomandata este de 50 - 100 mg fluconazol pe zi, administrata in priza unica, timp de 7 - 14 zile. La pacientii imunodeprimati sever, se recomanda administrarea unei doze mai mari, 100 mg fluconazol/zi si, daca este nevoie, pentru o perioada mai lunga de timp. In cazul candidozei orale de tip atrofic, aparuta in legatura cu protezele dentare, doza recomandata este de 50 mg fluconazol administrata o data pe zi timp de 14 zile, proteza dentara fiind dezinfectata in acelasi timp, folosind antiseptice.
Recaderile candidozei orofaringiene si esofagiene la pacientii imunodeprimati pot fi prevenite prin tratament de intretinere cu 150 mg fluconazol o data pe saptamana.
- Meningita criptococica: doza de atac recomandata este de 800 mg fluconazol (10 mg fluconazol/kg) in prima zi; doza de intretinere este de 400 mg fluconazol pe zi (5 mg fluconazol/kg si zi) in priza unica. Durata tratamentului meningitei criptococice depinde de raspunsul clinic si micologic, fiind de cel putin 6 - 8 saptamani.

Copii
Durata tratamentului, ca si in cazul infectiilor similare de la adulti, depinde de raspunsul clinic si micologic.
- Candidoze ale mucoaselor: doza de atac recomandata este de 6 mg fluconazol/kg in prima zi a tratamentului, apoi 3 mg fluconazol/kg si zi.
- Candidoze sistemice si Infectii criptococice: doza recomandata este de 6 - 12 mg fluconazol/kg si zi, in functie de severitatea bolii.

Varstnici
Nu sunt necesare ajustari ale dozei la pacientii varstnici, cu functie renala normala.

Insuficienta renala
La pacientii cu insuficienta renala (clearance al creatininei sub 50 ml/minut) tratati cu doze repetate, doza de atac recomandata este de 50 - 400 mg fluconazol, iar doza de intretinere trebuie redusa la jumatate, comparativ cu pacientii cu functie renala normala. La pacientii dializati pe termen lung, doza trebuie repetata dupa fiecare sedinta de dializa.

Profilaxie
Adulti
Recaderile candidozei orofaringiene la pacientii cu SIDA pot fi prevenite utilizand o doza de 150 mg fluconazol, administrat oral o data pe saptamana, timp indelungat, dupa terminarea fazei de atac a terapiei.
Pentru prevenirea recaderilor meningitei criptococice la pacienti cu SIDA, o doza zilnica de 200-400 mg fluconazol, trebuie administrata timp indelungat, dupa terminarea fazei de atac a terapiei.
La pacientii cu risc crescut de infectie sistemica (de exemplu cei la care se anticipeaza neutropenie importanta sau de durata), se recomanda administrarea zilnica de 400 mg fluconazol, in priza unica. Terapia cu fluconazol trebuie inceputa cu cateva zile inainte de instalarea preconizata a neutropeniei si continuata inca 7 zile dupa ce numarul neutrofilelor depaseste valoarea de 1000/mm3.

Copii
In cazul copiilor imunodeprimati si al celor cu risc de neutropenie se administreaza 3 - 12 mg fluconazol/kg si zi, in functie de intensitatea si durata neutropeniei.
Doza zilnica pentru copii cu tulburari ale functiei renale trebuie redusa, conform recomandarilor valabile pentru adulti, in functie de gradul insuficientei renale.

Nou-nascuti in varsta de pana la 4 saptamani
La nou-nascuti fluconazolul se excreta lent.
In primele 2 saptamani de viata, dozele de fluconazol in mg/kg si zi sunt identice cu cele pentru ceilalti copii. Totusi, dozele trebuie administrate la un interval de 72 de ore. In saptamanile 2 - 4 de viata, aceeasi doza trebuie administrata la 48 de ore.
Nu trebuie depasita o doza maxima de 12 mg/kg la 72 ore la copii in primele 2 saptamani de viata si la 48 ore la copii cu varste intre 3-4 saptamani.

Mod de administrare:
100 ml Mycomax Inf trebuie administrat intravenous, in perfuzie, timp de cel putin 60 de minute, respectiv 120 de minute la copii; debitul perfuziei nu trebuie sa depaseasca 10 ml/min.
100 ml din produsul Mycomax Inf contin 15.4 mmoli Na+ si 15.4 mmoli Cl-.
Trebuie evitata introducerea altor solutii sau medicamente in flaconul de Mycomax Inf.
Mycomax Inf este compatibil cu urmatoarele solutii si medicamente: solutie salina, solutie de glucoza 5%, solutie de glucoza 10%, solutie Ringer-lactat, solutie Hartmann, solutie bicarbonat 4,2% si heparina.

Mycomax Inf nu este compatibil cu produse ce contin urmatoarele substante active: amfotericina B, ampicilina, cefotaxima, ceftazidima, ceftriaxona, cefuroxima, eritromicina, cloramfenicol, imipenem/cilastatina, clindamicina, co-trimoxazol, piperacilina, ticarcilina, gluconat de calciu, diazepam, digoxina, furosemid, haloperidol, hidroxizina, pentamidina.
Resturile ramase din flaconul de Mycomax Inf trebuie indepartate conform regulilor in vigoare; nu trebuie depozitate in frigidere, congelate sau pastrate pentru o posibila utilizare ulterioara.

REACTII ADVERSE
Fluconazolul este, in general, bine tolerat.
Cele mai frecvente reactii adverse sunt:
- gastro-intestinale: greata, flatulenta, dureri abdominale, diaree;
- reactii alergice cutanate: sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica, reactii anafilactice; - alopecie;
- cefalee, foarte rar convulsii;
- hepatice: cresterea transaminazelor serice hepatice, de obicei reversibila;
- hematologice: leucopenie (neutropenie, agranulocitoza), trombocitopenie;
- renale: afectarea functiei renale.

SUPRADOZAJ
Se cunoaste un singur caz de supradozare cu fluconazol. Au fost raportate halucinatii si comportament paranoid la un barbat in varsta de 42 ani, bolnav de SIDA, dupa ingerarea de 8200 mg fluconazol. Pacientul a fost spitalizat, unde starea lui s-a normalizat dupa 48 ore.
In caz de supradozare se recomanda tratament simptomatic si de sustinere.
Fluconazolul se elimina predominant prin urina. Eliminarea lui poate fi accelerata semnificativ prin diureza fortata. Concentratiile plasmatice au fost reduse cu aproximativ 50% prin hemodializa efectuata timp de trei ore.

PASTRARE
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

AMBALAJ
Cutie cu un flacon din sticla incolora, inchis cu dop din cauciuc sigilat cu capsula din aluminiu/plastic, continand 100 ml solutie perfuzabila.
Cutie cu un flacon din sticla incolora, inchis cu dop din cauciuc sigilat cu capsula din aluminiu/plastic, continand 200 ml solutie perfuzabila.
Cutie cu un flacon din sticla incolora, inchis cu dop din cauciuc sigilat cu capsula din aluminiu/plastic, continand 50 ml solutie perfuzabila.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 72045

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>