Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
- Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
- Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
- Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Mycomax si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Mycomax
3. Cum sa utilizati Mycomax
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Mycomax
6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE MYCOMAX SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Fluconazol este un produs foarte eficient, activ impotriva infectiilor determinate in special de fungi microscopici, in particular cei din clasa mucegaiurilor. Mecanismul sau de actiune consta in lezarea peretelui celular al fungilor, oprind astfel cresterea si propagarea lor. Fluconazol are o specificitate inalta pentru enzimele citocromului P450 al fungilor.
Spectrul sau de actiune cuprinde numerosi agenti patogeni, care includ Candida albicans, dar si specii non-Candida, Cryptococcus spp. si dermatofiti.
Produsul poate fi utilizat de adulti, adolescenti si copii cu varsta mai mare de 6 ani, cu infectii superficiale (muco-cutanate) si de organ (ficat, plamani, rinichi, creier, etc.) produse in special de fungi din specii de Candida (Candida albicans si altele) si Cryptococcus (Cryptococcus neoformans si altele).
In tratamentul infectiilor de organ, fluconazol se utilizeaza la pacientii cu afectiuni subiacente severe (diabet zaharat, infectii fungice secundare tratamentului cu antibiotice cu spectru larg, tumori, tulburari imunitare si alte forme de deficiente imune, cum sunt SIDA sau altele).
Se obtin rezultate excelente in tratamentul infectiilor superficiale, in special a celor care afecteaza mucoasele cavitatii bucale si esofagului, ca si in infectiile ginecologice cronice si in infectiile pielii si ale unghiilor.
Utilizarea in scop profilactic: pentru inhibarea dezvoltarii infectiilor la persoanele cu risc (SIDA, tumori, transplantul de organe si altele), la pacientii la care, chiar daca nu prezinta semne de infectie, boala de baza (sau tratamentul acesteia) se insoteste de diminuarea capacitatii de aparare a sistemului imun impotriva infectiilor. In astfel de cazuri, infectiile fungice pot avea evolutii foarte severe, putand pune in pericol viata.
2. INAINTE SA LUATI MYCOMAX
Nu luati Mycomax daca
- sunteti alergic (hipersensibil) la fluconazol sau la alti compusi „azolici” inruditi, de exemplu ketoconazol, miconazol;
- sunteti alergic (hipersensibil) la oricare dintre celelalte componente ale Mycomax;
- utilizati terfenadina (un antihistaminic) sau cisaprid (utilizat pentru afectiuni ale stomacului);
- sunteti diagnosticat cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza, nu trebuie sa utilizati acest medicament.
- daca sunteti insarcinata sau alaptati.
Aveti grija deosebita cand luati Mycomax
Trebuie sa existe motive foarte serioase pentru utilizarea acestui produs la pacientii cu afectiuni hepatice–se administreaza doar atunci cand beneficiul terapeutic depaseste potentialul risc al tratamentului.
Mycomax poate influenta, la unii pacienti, modul de conducere al impulsului electric prin muschiul inimii (prelungirea asa-numitului interval QT). Se recomanda precautii speciale in cazul unor tulburari congenitale sau dobandite ale muschiului cardiac, respectiv ale ritmului cardiac si in cazul administrarii concomitente a medicamentelor care pot accentua efectul fluconazolului.
Tulburarile electrolitice (nivelul scazut de potasiu, magneziu sau calciu) trebuie corectate inainte de inceperea tratamentului cu fluconazol.
Se recomanda prudenta la pacientii cu varsta sub 16 ani.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Efectele fluconazol si ale altor medicamente administrate concomitent se pot influenta reciproc.
Daca apar probleme pe care nu le-ati observat pana in momentul respectiv si care ar putea fi atribuite tratamentului cu Mycomax sau daca sunt de alta natura decat cele observate in cazul utilizarii altor medicamente, cereti imediat sfatul medicului dumneavoastra si informati-l/o in mod corespunzator.
Trebuie evitata administrarea concomitenta a fluconazol cu unele medicamente utilizate in tratamentul alergiei (astemizol, terfenadina) sau a medicamentelor care contin cisaprid, datorita potentialelor efecte cardiace grave.
La pacientii care utilizeaza medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (clorpropamida, glibenclamid, glipizid, tolbutamida), efectele acestor medicamente pot fi accentuate si, in consecinta, nivelul glicemiei poate scadea, determinand simptome ca greturi, transpiratii, cascat, slabiciune, pana la senzatia de lesin.
Mycomax poate accentua efectul anticoagulantelor, adica a medicamentelor care impiedica coagularea sangelui, cum este warfarina. In cazuri rare a fost raportata o afectare usoara a coagularii, ducand la aparitia de echimoze sau de sangerari prelungite dupa traumatisme minore.
In cazul administrarii concomitente a Mycomax cu produse impotriva epilepsiei (fenitoin), cu produse care contin teofilina, cu agenti tranchilizanti-hipnotice benzodiazepinice cu durata scurta de actiune (midazolam, triazolam), cu ciclosporina si cu unele antibiotice (rifabutin), efectele acestora pot fi amplificate.
Efectele fluconazol pot fi intensificate de medicamente care contin hidroclorotiazida si diminuate de cele care contin rifampicina.
La pacientii tratati concomitent cu fluconazol si tacrolimus au fost raportate cazuri de toxicitate renala (efecte similare sunt posibile cu sirolimus).
Eficacitatea zidovudinei poate fi semnificativ crescuta in cazul utilizarii concomitent cu fluconazol, iar pacientii trebuie urmariti pentru detectarea efectelor nedorite ale zidovudinei.
Administrarea concomitenta a Mycomax cu mancare si bauturi
Mycomax poate fi utilizat independent de consumul de alimente si bauturi.
Sarcina si alaptarea
Sarcina:
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
In doze standard si pe termen scurt, fluconazol nu trebuie administrat in timpul sarcinii decat daca este intr-adevar necesar.
In doze mari si/sau in regimuri de administrare prelungite, fluconazol nu trebuie utilizat in timpul sarcinii decat in cazul unor infectii cu potential letal.
La femei cu potential reproductiv, in cazul in care este indicat tratamentul pe termen lung trebuie avute in vedere masuri contraceptive eficiente.
Alaptarea:
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Fluconazolul nu trebuie utilizat la femeile care alapteaza deoarece atinge in laptele matern aceleasi concentratii ca si in plasma. Alaptarea trebuie intrerupta inainte de a folosi fluconazol.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Produsul Mycomax administrat singur nu reduce capacitatea de a conduce vehicule sau de a desfasura activitati care necesita o vigilenta sporita; totusi trebuie avute in vedere ametelile sau convulsiile care pot surveni ocazional.
Informatii importante privind unele componente ale Mycomax
Daca medicul v-a spus ca aveti intoleranta la unele zaharuri, contactati medicul inainte de a lua acest medicament.
3. CUM SA LUATI MYCOMAX
Luati intotdeauna Mycomax exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Tratamentul poate fi inceput chiar inainte de obtinerea rezultatelor culturii sau a altor examene de laborator. Oricum, imediat dupa obtinerea rezultatelor acestor analize tratamentul anti-infectios trebuie ajustat in functie de acestea.
Doza exacta trebuie intotdeauna stabilita de catre medic. Doza zilnica de fluconazol depinde de tipul si de severitatea infectiei fungice.
Adulti
Doze de atac (10 mg/kg/zi) si de intretinere mari (5 mg/kg/zi) se administreaza, de obicei, pacientilor cu neoplazii dupa un tratament anti-tumoral intensiv sau dupa transplantul de maduva osoasa, dupa interventii chirurgicale extensive de tract gastrointestinal sau de inima. Durata tratamentului depinde de raspunsul clinic, de obicei fiind de 10-14 zile, dar in situatii severe este si mai lung.
In tratamentul infectiilor fungice sistemice (generalizate), de exemplu, inflamatia membranelor care acopera creierul si in tratamentul infectiilor fungice ale organelor, trebuie utilizata doza de incarcare de 400 mg, apoi doze de intretinere de 200-400 mg/zi, in prize unice zilnice.
Infectiile fungice ale mucoaselor cavitatii bucale si rinofaringelui trebuie, de obicei, tratate cu 50 mg fluconazol in priza unica zilnica, timp de 7-14 zile.
Doza zilnica uzuala recomandata pentru tratamentul altor infectii fungice mucoase este de 50 mg fluconazol, administrata timp de 14-30 zile.
Afectiunile fungice ale vulvei trebuie tratate cu 150 mg de fluconazol (1 capsula de Mycomax 150) in priza unica.
Doza recomandata pentru infectiile cutanate este de 150 mg (1 capsula de Mycomax 150) pe saptamana sau 50 mg fluconazol zilnic.
Preventia afectiunilor recurente
Dupa terminarea fazei de atac a tratamentului la pacientii cu SIDA, recurenta infectiilor fungice ale mucoaselor si rinofaringelui poate fi prevenita prin administrarea unei doze de 150 mg (1 capsula de Mycomax 150) o data pe saptamana, pe termen lung.
Pentru preventia infectiilor fungice, doza recomandata depinde de riscul individual si variaza intre 50 si 400 mg fluconazol pe zi.
La pacientii cu risc inalt de infectii sistemice (generalizate), de exemplu cei la care poate fi anticipata o reducere marcata a numarului de globule albe din sange (neutropenie), se recomanda administrarea unei doze zilnice de 400 mg fluconazol, intr-o singura priza.
Este de preferat inceperea administrarii de Mycomax cu cateva zile inainte de debutul anticipat al neutropeniei si continuarea tratamentului timp de inca 7 zile dupa cresterea numarului de neutrofile la 1000/mm3.
Copii:
Pentru copiii cu varsta sub 6 ani la care Mycomax 150 mg capsule este contraindicat, se pot administra alte produse din gama Mycomax cu forme farmaceutice adecvate varstei.
Copiii si adolescentii sub varsta de 16 ani trebuie tratati cu produsul Mycomax 150 mg capsule numai in cazuri exceptionale, in care nu exista alternativa.
Ce trebuie avut in vedere la pacientii cu functie renala alterata?
Nu este necesara modificarea unei administrari in doza unica.
In tratamentul cu mai mult de o doza unica, poate fi necesara reducerea dozei zilnice de fluconazol.
Ajustarea dozelor este facuta la indicatia medicului curant.
La pacientii dializati, se administreaza 100% din doza obisnuita dupa fiecare sedinta de dializa.
Ce trebuie avut in vedere la pacientii varstnici?
Pacientii cu varsta peste 65 de ani, cu functie renala normala sunt, de obicei, tratati cu doza normala. Dozarea la pacientii cu functie renala alterata este prezentata mai sus.
Exista mai multe forme farmaceutice de Mycomax, cu dozaj diferit.
Daca luati mai mult decat trebuie din Mycomax
O supradoza sau utilizarea accidentala de fluconazol de catre un copil impune asistenta medicala imediata si administrarea de carbune activat.
Contactati medicul dumneavoastra, spitalul cel mai apropiat sau farmacistul daca ati luat mai mult Mycomax decat se specifica in acest prospect sau mai mult decat v-a fost prescris de catre medic.
Daca uitati sa luati Mycomax
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
In cazul uitarii unei doze, utilizati produsul imediat ce va dati seama de acest lucru. Daca s-a apropiat momentul administrarii dozei urmatoare, nu luati doza uitata, ci luati numai doza urmatoare.
Daca incetati sa luati Mycomax
Intreruperea administrarii pentru o perioada mai lunga de timp poate determina agravarea simptomelor pentru care ati fost tratat.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Mycomax poate provoca efecte nedorite, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele tratate.
Reactii adverse frecvente (afecteaza 1-10 din 100 de persoane) includ dureri de cap, eruptii pe piele, greturi, dureri abdominale, varsaturi si diaree; de asemenea, pot apare modificari ale valorilor analizelor hepatice.
Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1-10 din 1000 de persoane) sunt fatigabilitatea, agitatia, insomnia sau somnolenta, ameteli, tremuraturi, parestezii, mancarimi, modificarea gustului, uscarea gurii, constipatia, probleme digestive, balonare, lipsa apetitului, dureri musculare, slabiciune musculara, febra, transpiratii abundente, convulsii, tulburari ale functiei ficatului si anemie.
Reactii adverse rare (afecteaza 1-10 din 10000 de persoane): au fost raportate reactii alergice si leziuni severe ale ficatului.
In cazul aparitiei, in timpul tratamentului, a unor eruptii de pustule pe piele, pete neobisnuite sau inrosirea pielii, tratamentul trebuie intrerupt imediat iar medicul curant trebuie informat in consecinta.
In cursul unui tratament pe termen lung, va fi necesara efectuarea, la intervale regulate de timp, a unor analize de urina si de sange. Aceste analize vor fi orientate, predominant, asupra functionarii ficatului si rinichilor si/sau a modificarilor in formarea sangelui.
5. CUM SE PASTREAZA MYCOMAX
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Acest produs medicamentos nu necesita conditii speciale pentru pastrare, in ambalajul original.
Nu utilizati Mycomax dupa data de expirare inscrisa pe cutie/blistere. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau pe calea reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Mycomax
Mycomax 150 , capsule, 150 mg
Substanta activa din Mycomax 150 mg, capsule este fluconazol.
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, gelatina, dioxid de titan (E 171), Patent Blue (E 133).
Cum arata Mycomax si continutul ambalajului
Mycomax 150, capsule, 150 mg
Capsulele sunt cu capac verde-albastrui opac si corp alb opac si contin o pulbere aproape alba pana la galbuie, cu inscriptie neagra “MYCO 150” pe corp.
Mycomax 150, capsule, 150 mg este disponibil in cutii cu un blister ce contin una sau 3 capsule.
- Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
- Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
- Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
- Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Mycomax si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Mycomax
3. Cum sa utilizati Mycomax
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Mycomax
6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE MYCOMAX SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Fluconazol este un produs foarte eficient, activ impotriva infectiilor determinate in special de fungi microscopici, in particular cei din clasa mucegaiurilor. Mecanismul sau de actiune consta in lezarea peretelui celular al fungilor, oprind astfel cresterea si propagarea lor. Fluconazol are o specificitate inalta pentru enzimele citocromului P450 al fungilor.
Spectrul sau de actiune cuprinde numerosi agenti patogeni, care includ Candida albicans, dar si specii non-Candida, Cryptococcus spp. si dermatofiti.
Produsul poate fi utilizat de adulti, adolescenti si copii cu varsta mai mare de 6 ani, cu infectii superficiale (muco-cutanate) si de organ (ficat, plamani, rinichi, creier, etc.) produse in special de fungi din specii de Candida (Candida albicans si altele) si Cryptococcus (Cryptococcus neoformans si altele).
In tratamentul infectiilor de organ, fluconazol se utilizeaza la pacientii cu afectiuni subiacente severe (diabet zaharat, infectii fungice secundare tratamentului cu antibiotice cu spectru larg, tumori, tulburari imunitare si alte forme de deficiente imune, cum sunt SIDA sau altele).
Se obtin rezultate excelente in tratamentul infectiilor superficiale, in special a celor care afecteaza mucoasele cavitatii bucale si esofagului, ca si in infectiile ginecologice cronice si in infectiile pielii si ale unghiilor.
Utilizarea in scop profilactic: pentru inhibarea dezvoltarii infectiilor la persoanele cu risc (SIDA, tumori, transplantul de organe si altele), la pacientii la care, chiar daca nu prezinta semne de infectie, boala de baza (sau tratamentul acesteia) se insoteste de diminuarea capacitatii de aparare a sistemului imun impotriva infectiilor. In astfel de cazuri, infectiile fungice pot avea evolutii foarte severe, putand pune in pericol viata.
2. INAINTE SA LUATI MYCOMAX
Nu luati Mycomax daca
- sunteti alergic (hipersensibil) la fluconazol sau la alti compusi „azolici” inruditi, de exemplu ketoconazol, miconazol;
- sunteti alergic (hipersensibil) la oricare dintre celelalte componente ale Mycomax;
- utilizati terfenadina (un antihistaminic) sau cisaprid (utilizat pentru afectiuni ale stomacului);
- sunteti diagnosticat cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza, nu trebuie sa utilizati acest medicament.
- daca sunteti insarcinata sau alaptati.
Aveti grija deosebita cand luati Mycomax
Trebuie sa existe motive foarte serioase pentru utilizarea acestui produs la pacientii cu afectiuni hepatice–se administreaza doar atunci cand beneficiul terapeutic depaseste potentialul risc al tratamentului.
Mycomax poate influenta, la unii pacienti, modul de conducere al impulsului electric prin muschiul inimii (prelungirea asa-numitului interval QT). Se recomanda precautii speciale in cazul unor tulburari congenitale sau dobandite ale muschiului cardiac, respectiv ale ritmului cardiac si in cazul administrarii concomitente a medicamentelor care pot accentua efectul fluconazolului.
Tulburarile electrolitice (nivelul scazut de potasiu, magneziu sau calciu) trebuie corectate inainte de inceperea tratamentului cu fluconazol.
Se recomanda prudenta la pacientii cu varsta sub 16 ani.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Efectele fluconazol si ale altor medicamente administrate concomitent se pot influenta reciproc.
Daca apar probleme pe care nu le-ati observat pana in momentul respectiv si care ar putea fi atribuite tratamentului cu Mycomax sau daca sunt de alta natura decat cele observate in cazul utilizarii altor medicamente, cereti imediat sfatul medicului dumneavoastra si informati-l/o in mod corespunzator.
Trebuie evitata administrarea concomitenta a fluconazol cu unele medicamente utilizate in tratamentul alergiei (astemizol, terfenadina) sau a medicamentelor care contin cisaprid, datorita potentialelor efecte cardiace grave.
La pacientii care utilizeaza medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (clorpropamida, glibenclamid, glipizid, tolbutamida), efectele acestor medicamente pot fi accentuate si, in consecinta, nivelul glicemiei poate scadea, determinand simptome ca greturi, transpiratii, cascat, slabiciune, pana la senzatia de lesin.
Mycomax poate accentua efectul anticoagulantelor, adica a medicamentelor care impiedica coagularea sangelui, cum este warfarina. In cazuri rare a fost raportata o afectare usoara a coagularii, ducand la aparitia de echimoze sau de sangerari prelungite dupa traumatisme minore.
In cazul administrarii concomitente a Mycomax cu produse impotriva epilepsiei (fenitoin), cu produse care contin teofilina, cu agenti tranchilizanti-hipnotice benzodiazepinice cu durata scurta de actiune (midazolam, triazolam), cu ciclosporina si cu unele antibiotice (rifabutin), efectele acestora pot fi amplificate.
Efectele fluconazol pot fi intensificate de medicamente care contin hidroclorotiazida si diminuate de cele care contin rifampicina.
La pacientii tratati concomitent cu fluconazol si tacrolimus au fost raportate cazuri de toxicitate renala (efecte similare sunt posibile cu sirolimus).
Eficacitatea zidovudinei poate fi semnificativ crescuta in cazul utilizarii concomitent cu fluconazol, iar pacientii trebuie urmariti pentru detectarea efectelor nedorite ale zidovudinei.
Administrarea concomitenta a Mycomax cu mancare si bauturi
Mycomax poate fi utilizat independent de consumul de alimente si bauturi.
Sarcina si alaptarea
Sarcina:
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
In doze standard si pe termen scurt, fluconazol nu trebuie administrat in timpul sarcinii decat daca este intr-adevar necesar.
In doze mari si/sau in regimuri de administrare prelungite, fluconazol nu trebuie utilizat in timpul sarcinii decat in cazul unor infectii cu potential letal.
La femei cu potential reproductiv, in cazul in care este indicat tratamentul pe termen lung trebuie avute in vedere masuri contraceptive eficiente.
Alaptarea:
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Fluconazolul nu trebuie utilizat la femeile care alapteaza deoarece atinge in laptele matern aceleasi concentratii ca si in plasma. Alaptarea trebuie intrerupta inainte de a folosi fluconazol.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Produsul Mycomax administrat singur nu reduce capacitatea de a conduce vehicule sau de a desfasura activitati care necesita o vigilenta sporita; totusi trebuie avute in vedere ametelile sau convulsiile care pot surveni ocazional.
Informatii importante privind unele componente ale Mycomax
Daca medicul v-a spus ca aveti intoleranta la unele zaharuri, contactati medicul inainte de a lua acest medicament.
3. CUM SA LUATI MYCOMAX
Luati intotdeauna Mycomax exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Tratamentul poate fi inceput chiar inainte de obtinerea rezultatelor culturii sau a altor examene de laborator. Oricum, imediat dupa obtinerea rezultatelor acestor analize tratamentul anti-infectios trebuie ajustat in functie de acestea.
Doza exacta trebuie intotdeauna stabilita de catre medic. Doza zilnica de fluconazol depinde de tipul si de severitatea infectiei fungice.
Adulti
Doze de atac (10 mg/kg/zi) si de intretinere mari (5 mg/kg/zi) se administreaza, de obicei, pacientilor cu neoplazii dupa un tratament anti-tumoral intensiv sau dupa transplantul de maduva osoasa, dupa interventii chirurgicale extensive de tract gastrointestinal sau de inima. Durata tratamentului depinde de raspunsul clinic, de obicei fiind de 10-14 zile, dar in situatii severe este si mai lung.
In tratamentul infectiilor fungice sistemice (generalizate), de exemplu, inflamatia membranelor care acopera creierul si in tratamentul infectiilor fungice ale organelor, trebuie utilizata doza de incarcare de 400 mg, apoi doze de intretinere de 200-400 mg/zi, in prize unice zilnice.
Infectiile fungice ale mucoaselor cavitatii bucale si rinofaringelui trebuie, de obicei, tratate cu 50 mg fluconazol in priza unica zilnica, timp de 7-14 zile.
Doza zilnica uzuala recomandata pentru tratamentul altor infectii fungice mucoase este de 50 mg fluconazol, administrata timp de 14-30 zile.
Afectiunile fungice ale vulvei trebuie tratate cu 150 mg de fluconazol (1 capsula de Mycomax 150) in priza unica.
Doza recomandata pentru infectiile cutanate este de 150 mg (1 capsula de Mycomax 150) pe saptamana sau 50 mg fluconazol zilnic.
Preventia afectiunilor recurente
Dupa terminarea fazei de atac a tratamentului la pacientii cu SIDA, recurenta infectiilor fungice ale mucoaselor si rinofaringelui poate fi prevenita prin administrarea unei doze de 150 mg (1 capsula de Mycomax 150) o data pe saptamana, pe termen lung.
Pentru preventia infectiilor fungice, doza recomandata depinde de riscul individual si variaza intre 50 si 400 mg fluconazol pe zi.
La pacientii cu risc inalt de infectii sistemice (generalizate), de exemplu cei la care poate fi anticipata o reducere marcata a numarului de globule albe din sange (neutropenie), se recomanda administrarea unei doze zilnice de 400 mg fluconazol, intr-o singura priza.
Este de preferat inceperea administrarii de Mycomax cu cateva zile inainte de debutul anticipat al neutropeniei si continuarea tratamentului timp de inca 7 zile dupa cresterea numarului de neutrofile la 1000/mm3.
Copii:
Pentru copiii cu varsta sub 6 ani la care Mycomax 150 mg capsule este contraindicat, se pot administra alte produse din gama Mycomax cu forme farmaceutice adecvate varstei.
Copiii si adolescentii sub varsta de 16 ani trebuie tratati cu produsul Mycomax 150 mg capsule numai in cazuri exceptionale, in care nu exista alternativa.
Ce trebuie avut in vedere la pacientii cu functie renala alterata?
Nu este necesara modificarea unei administrari in doza unica.
In tratamentul cu mai mult de o doza unica, poate fi necesara reducerea dozei zilnice de fluconazol.
Ajustarea dozelor este facuta la indicatia medicului curant.
La pacientii dializati, se administreaza 100% din doza obisnuita dupa fiecare sedinta de dializa.
Ce trebuie avut in vedere la pacientii varstnici?
Pacientii cu varsta peste 65 de ani, cu functie renala normala sunt, de obicei, tratati cu doza normala. Dozarea la pacientii cu functie renala alterata este prezentata mai sus.
Exista mai multe forme farmaceutice de Mycomax, cu dozaj diferit.
Daca luati mai mult decat trebuie din Mycomax
O supradoza sau utilizarea accidentala de fluconazol de catre un copil impune asistenta medicala imediata si administrarea de carbune activat.
Contactati medicul dumneavoastra, spitalul cel mai apropiat sau farmacistul daca ati luat mai mult Mycomax decat se specifica in acest prospect sau mai mult decat v-a fost prescris de catre medic.
Daca uitati sa luati Mycomax
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
In cazul uitarii unei doze, utilizati produsul imediat ce va dati seama de acest lucru. Daca s-a apropiat momentul administrarii dozei urmatoare, nu luati doza uitata, ci luati numai doza urmatoare.
Daca incetati sa luati Mycomax
Intreruperea administrarii pentru o perioada mai lunga de timp poate determina agravarea simptomelor pentru care ati fost tratat.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Mycomax poate provoca efecte nedorite, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele tratate.
Reactii adverse frecvente (afecteaza 1-10 din 100 de persoane) includ dureri de cap, eruptii pe piele, greturi, dureri abdominale, varsaturi si diaree; de asemenea, pot apare modificari ale valorilor analizelor hepatice.
Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1-10 din 1000 de persoane) sunt fatigabilitatea, agitatia, insomnia sau somnolenta, ameteli, tremuraturi, parestezii, mancarimi, modificarea gustului, uscarea gurii, constipatia, probleme digestive, balonare, lipsa apetitului, dureri musculare, slabiciune musculara, febra, transpiratii abundente, convulsii, tulburari ale functiei ficatului si anemie.
Reactii adverse rare (afecteaza 1-10 din 10000 de persoane): au fost raportate reactii alergice si leziuni severe ale ficatului.
In cazul aparitiei, in timpul tratamentului, a unor eruptii de pustule pe piele, pete neobisnuite sau inrosirea pielii, tratamentul trebuie intrerupt imediat iar medicul curant trebuie informat in consecinta.
In cursul unui tratament pe termen lung, va fi necesara efectuarea, la intervale regulate de timp, a unor analize de urina si de sange. Aceste analize vor fi orientate, predominant, asupra functionarii ficatului si rinichilor si/sau a modificarilor in formarea sangelui.
5. CUM SE PASTREAZA MYCOMAX
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Acest produs medicamentos nu necesita conditii speciale pentru pastrare, in ambalajul original.
Nu utilizati Mycomax dupa data de expirare inscrisa pe cutie/blistere. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau pe calea reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Mycomax
Mycomax 150 , capsule, 150 mg
Substanta activa din Mycomax 150 mg, capsule este fluconazol.
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, gelatina, dioxid de titan (E 171), Patent Blue (E 133).
Cum arata Mycomax si continutul ambalajului
Mycomax 150, capsule, 150 mg
Capsulele sunt cu capac verde-albastrui opac si corp alb opac si contin o pulbere aproape alba pana la galbuie, cu inscriptie neagra “MYCO 150” pe corp.
Mycomax 150, capsule, 150 mg este disponibil in cutii cu un blister ce contin una sau 3 capsule.