![Ceai de Cretisoara, 50g, Dacia Plant Ceai de Cretisoara, 50g, Dacia Plant](http://comenzi.farmaciatei.ro/images/products/comenzi.farmaciatei.ro/ceai-de-cretisoara-50g-dacia-plant-10029599.jpg)
Cretisoara face parte din familia Rosaceae, fiind o planta erbacee, perena, cu frunze mari, rotunjite, reniforme, avand 7 sau 9 lobi si marginile dintate. Florile mici, de culoare galben-verzui sunt grupate in inflorescente. Cunoscuta inca din antichitate, cretisoara a fost utilizata in diferite traditii, atat pentru trezirea si amplificarea feminitatii, cat si pentru vindecarea afectiunilor ginecologice, fiind o planta asociata cu feminitatea. Creste la marginea padurilor, a drumurilor, in pasuni, fanete, pe stanci si coaste abrupte, in zona de deal si de munte. Se mai numeste brumarie, cretarel, ratunjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, etc.
Actiuni
Intern: astringent, antihemoragic, antidiareic, antispastic, tonifica musculatura uterina, la femei actioneaza asupra aparatului reproducator regland activitatea hormonala.
Extern: astringent, cicatrizant, antiseptic, hemostatic.
Indicatii
Intern:
Se utilizeaza ca adjuvant in: tulburari menstruale (amenoree, dismenoree, hipermenoree), pentru evitarea avorturilor spontane (in primele trei luni de sarcina), sterilitate la femei, tulburari de menopauza, hemoragii, hemoragii uterine, menometroragii, diaree.
Extern:
Se utilizeaza ca adjuvant in: leucoree, fisuri anale, hemoroizi, epistaxis.
Contraindicatii
Alergie la cretisoara.
Precautii
Se administreaza cu prudenta la pacientii cu hipercoagulabilitate sanguina.
Administrare
Intern:
-pulberea – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15min., dupa care se inghite cu apa.
-maceratul la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 3 cani cu macerat pe zi, cu 30min.inainte de mese.
-infuzia – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. In scop terapeutic se beau 3 cani cu macerat pe zi, cu 30min.inainte de mese.
Extern:
-in leucoree se fac spalaturi vaginale cu macerat sau cu infuzie de plata;
-in fisuri anale se fac spalaturi sau bai de sezut cu macerat sau cu infuzie de planta;
-in hemoroizi si epistaxis se fac tamponari locale sau comprese cu maceratul sau cu infuzia de planta.
Compozitie chimica:
Taninuri galice, flavonozide, acid elagic, agrimonina, proantociani.
Prezentare:
50 g